syyskuu 15, 2020

Voipa syntyi paljussa

Voipa sai alkunsa kuhmalahtelaisella kesämökillä heinäkuussa 2020. Me, kaksi yrityskulttuuriin intohimoisesti suhtautuvaa kaverusta mietimme kumpikin tulevaa uraamme ja päätimme pohtia hetken järvimaisemissa olisko meillä jotakin sellaista osaamista, josta olisi hyötyä muille organisaatiolle. Firman perustamisen ohella meillä molemmilla oli myös muita mahdollisia suuntia uralle, joten mökille lähdettiin tutkimaan, olisko yhteinen yritys se polku, joka halutaan lähteä kulkemaan. Mukaan järvelle pakattiin ruokaa, olutta, paljuiluvarustus ja tietenkin PostIT-lappuja.

Paljun lämmitessä totesimme, että kumpikin meistä on pitkään toiminut johtajuuden parissa ja päässyt arjessa rakentamaan hyvää johtajuutta ja työntekijäkokemusta. Me Voipan perustajat olemme toimineet IT- alalla, joka tunnetusti on edelläkävijä hyviä työpaikkoja vertailtaessa. On hyvinkin luonnollista, että juuri IT- kentässä on onnistuttu luomaan erinomaisia yrityskulttuureja, sillä alalla on iso työvoimapula ja kilpailu työntekijöistä on erittäin kovaa. Hyvä yrityskulttuuri onkin edellytys IT-alalla pärjäämiselle. Voipa perustettiin, koska uskomme yrityskulttuuriosaamisemme olevan hyödyksi muille organisaatiolle toimialasta riippumatta. Muiden auttaminen olikin yksi ensimmäisiä asioista, jotka kirjoitimme heinäkuussa kesämökin ikkunaan. Fläpille kirjattiin tuolloin ajatus, että muiden auttaminen on tärkeämpää kuin oman edun tavoittelu. Tämä tuntuu edelleen erittäin relavantilta ajatukselta.

Toinenkin meille pyhä asia löytyy samaisesta aivan alkuvaiheen fläppipaperista (oikeammin fläppi ei ole paperia, vaan elegantisti konsulttityylistä uudelleenkäytettävää muovia). Me uskomme siihen, että johtajuudella on yrityksissä ja yhteisöissä valtava voima. Hyvän johtajuuden avulla voidaan luoda erinomaisia yrityskulttuureja ja näin voidaan saada aikaan yhteisöjä, jotka pystyvät melkeinpä mihin tahansa.  Me ymmärrämme johtajuuden todella laajasti ja rooliriippumattomasti – johtajuus on enemmän ja vahvempaa kuin ainoastaan johtajien ja esimiesten osuus. Johtajien työn lisäksi johtajuus näkyy mm. tiimien sisäisissä pelisäännöissä ja toimintatavoissa, yhteisön keskinäisessä kommunikoinnissa ja yksilöiden itsensä johtamisessa. Koska johtajuus on yrityksille tärkeä ja osin käyttämätönkin voimavara, mökin ikkunaan syntyi lause: johtajuus on niin tärkeää, ettei siihen voi suhtautua laiskasti. Aiomme kantaa kortemme kekoon, että johtajuus Suomessa paranisi.

Asiakkaiden auttaminen on meille ykkösasia, mutta alusta asti oli myös selvää, että haluamme luoda itsellemme työpaikan, joka tuntuu täysin omalta ja toteuttaa meille tärkeitä henkilökohtaisia arvoja. Olisi makeaa, jos voisimme luoda yrityksen, joka ulkopuolisenkin silmin näyttää Juhalta ja Jonnelta. Jo ennen yrityksen perustamista kirjasimme ylös joukon periaatteita, joiden avulla voimme rakentaa meille uniikkia ja rakasta työpaikkaa.

Näitä alustavia ajatuksia olemme myöhemmin jalostaneet ihan oikeiksi yrityksen periaatteiksi. Voit lukea niistä enemmän täältä. On ollut hieno huomata, että jo aivan yrityksen alkutaipaleella näistä periaatteista on ollut meille paljon hyötyä. Esimerkiksi se, että olemme päättäneet olla alusta asti poikkeuksellisen avoimia, on helpottanut mm. hinnoitteluamme. Hintamme on ollut helppo perustella, kun kaikki “parametrit” hinnan takana ovat heti ollut avoimia. Uskomme, että tämä on antanut meistä rehellisen ja luotettavan vaikutelman.

Näihin pariin mökillä vietettyyn työpajapäivään mahtui myös sitä otsikossa mainittua paljuilua ja CMX:n levyjen vertailua. Kun heinäkuinen pohjatyö oli tehty ja dokumentoitu, päätimme ottaa muutaman viikon pohdinnan tahoillamme. Olimme lähteneet työstämään asiaa niin, että yhteinen yritys on yksi uravaihtoehto muiden joukossa ja hetken henkilökohtainen pohdinta oli tarpeen. Elokuussa molemmat sanoivat “tahdon”, joten käärimme hihat ja laitoimme yhteisen yrityksen pystyyn. Syksyn ensimmäiset kuukaudet ovat kuluneet asiakastöiden parissa sekä palvelutuotteita, verkkosivua ja brändiä pohtiessa. Viivettä julkituloon on aiheuttanut myös pienet sekoilut yrityksen nimen kanssa. Hienoa, että nyt meillä on eväät julkituloon – tässä se nyt on, Voipa.

Jonne on hyvien yrityskulttuurin puolestapuhuja, joka uskoo innostuneen henkilöstön olevan yrityksen paras menestystekijä.

Lue lisää